Betegségek

Könyökízületi diszplázia - ED

A bűvös DISZPLÁZIA szó az orvosi szótár szerint valamely szerv rendellenes fejlődését jelenti. A kutyatartók és tenyésztők számára ez a megnevezés eddig kizárólag a csípőízület elváltozására vonatkozott. Újabban a vizsgáló eljárások tökéletesedésével fény derült néhány, eddig ismeretlen okú könyökízületi bántalom fejlődéses eredetére is. 
 
Bővebben...

Térdizület (Patellaficam)

I. Anatómiai alapfogalmak

A térdkalácsficam szempontjából az alábbiak áttekintése szükséges. A térdkalács a négyfejű combizom / m. quadriceps femoris/ íncsontja, mely izom részben a csípőcsontról részben a combcsont proximalis végéről ered, négy része distalisan egyesül és a tuberositas tibiaen tapad meg. A patellát az erős végín / lig. rectum patellae/ foglalja magába, ami a combcsont distalis végén cranialisan helyeződő árokban /sulcus patellae/ siklik át.

 

Bővebben...

Csípőizületi diszplázia - HD

 

Mi a diszplázia?
A diszplázia (dysplasia) görög eredetű szó, rendellenes fejlődést jelent. A kifejezés az orvosi szóhasználatban meglehetősen gyakori, a csípőízületen kívül más anatómiai képletekkel kapcsolatban is használjuk (pl. könyök dp.).
A csípőízület gömbízület, mely a tér minden irányába nagyfokú mozgathatóságot biztosít. A csípőízület esetében a dp. azt jelenti, hogy az ízületi felületek többé-kevésbé pontatlanul illeszkednek egymáshoz (a combcsontfej a medencecsont ízületi gödrébe), vagy az ízület laza. 

 

Bővebben...

ENTROPIUM

A felső és alsó szemhéj lateralis (külső) szélének a befordulásáról van szó. A befordult szemhéj és a szempillák a szaruhártyát folyamatosan irritálják. Könnyfolyás, gyakori pislogás alakul ki. Súlyosabb és elhanyagolt esetekben a szaruhártya károsodhat. Ilyenkor sürgető a műtéti megoldás. Néha elegendő a szemhéj felöltése (esetleg többször is), de gyakran megfelelő bőrterület kimetszése szükséges.

 

Bővebben...

Szárazszem-betegség - keratoconjunctivitis sicca - KCS

A szem egy igen érzékeny, összetett szerv. Főbb részei a szemgolyó, a kötőhártya, a könnymirigyek és a szemhéjak. A könnyezés egy élettani folyamat, melynek során a termelődő könnyfilm - amely normális esetben víztiszta, átlátszó, a víznél kissé nagyobb sűrűségű - több feladatot is ellát. Bevonja a szemgolyó külső részét, a szaruhártyát, megóvva azt a kiszáradástól, segít eljutni a szembe a tápanyagoknak, az oxigénnek és az immunrendszer által termelt ellenanyagoknak, sikamlóssá teszi a felületét, hogy a szemhéjak könnyedén elmozdulhassanak és eltávolítja a szemre jutó különféle szennyező anyagok nagy részét, azokat kimosva.

 

Bővebben...

Szürkehályog – Cataracta

A szemlencse egy áttetsző, érhálózat nélküli, bikonvex test, amely a szem közel-távol látásra való alkalmasságáért felel. A lencse veleszületett problémái közül a cataracta az egyik legfontosabb. Az elnevezés leegyszerűsítve a lencse mag vagy a lencse tok áttetsző képességének az elvesztését, a lencse elhomályosodását jelenti, amely számos okból bekövetkezhet.

 

Bővebben...

Örökletes vesebetegség - FN

Az örökletes vesebetegséget (FN) különbözőképpen szokták nevezni: veseelégtelenség, végzetes vesebetegség, fiatalkori nephropathy, vesekéreg hypoplasia, örökletes vesegyulladás (HN), autoszomatikus örökletes lappangó nephropathy (AHRN) a kutyáknál.

 

Bővebben...